Login deelnemers

Nieuws

Claim nevenschade GBM, wie is verantwoordelijk?

Een Duitse imker wil een landbouwbedrijf verantwoordelijk stellen voor schade die hij heeft geleden door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (GBM). In de honing en bijenwas van zijn bijen normoverschrijdende concentraties glyfosaat aangetroffen. Wie is daarvoor verantwoordelijk?

De rechtbank een Frankfurt aan de Oder moet zich over die vraag buigen in een civiele zaak die door de imker Sebastian Seusing is aangespannen. De honing en bijenwas van Seusing in 2019 was onverkoopbaar en moest worden vernietigd, omdat de concentratie glyfosaat 152 keer boven de norm kwam. 550 kilo was en honing is daardoor verloren gegaan, een schadepost van circa €70.000 volgens de imker.

De imker verwijt het landbouwbedrijf onzorgvuldig handelen. Eind april is er namelijk glyfosaat op een perceel vlak bij de bijenkasten gebruikt. De bijen hebben via de pollen en nectar die stof meegenomen naar de kast, zo motiveert hij.

Gebrekkige communicatie
De directeur van het landbouwbedrijf heeft kritiek op de in zijn ogen gebrekkige communicatie van de imker. Hij kan naar eigen zeggen niet weten wat er allemaal in de nabijheid van het 3.000 hectare grote bedrijf staat en had, als hij van de kasten had geweten, maatregelen kunnen nemen. De imker stelt echter dat de bijen een actieradius hebben van 3 kilometer en dat het onbegonnen werk is om iedere keer dat de kasten verplaatst worden alle boeren in dat gebied in te lichten.

Ook ontstond onduidelijkheid of de bijenkasten überhaupt wel mochten staan op de plek waar ze stonden. Seusing had toestemming van de Berlijnse bosbeheerder Berliner Forst, maar die is waarschijnlijk geen eigenaar is van de grond. De eigenaar -de vastgoeddienst van Berlijn- heeft juist alles aan het landbouwbedrijf verpacht. Om duidelijkheid te krijgen moeten de contracten worden uitgeplozen.

De uitspraak wordt 14 september verwacht. Als de imker in het gelijk wordt gesteld, kan dat een belangrijk signaal van de rechter zijn. Tot nu toe draaien imkers bijna altijd zelf op voor schade die door factoren van buitenaf wordt veroorzaakt.