Login deelnemers

Nieuws

Strijd tegen phytophthora in volle gang

Door de natte weersomstandigheden is het goed opletten met phytophthora. De aardappeltelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour zijn daarom druk doende hun percelen te beschermen tegen de aardappelziekte. Welke strategie voeren zij uit in de strijd tegen phytophthora?

De natte weersomstandigheden zijn in combinatie met het snelgroeiende maar kwetsbare gewas ideaal voor phytophthora. De regen en wind maakt het daarbij ook niet makkelijker voor de aardappeltelers, die dit jaar niet vaak onder goede spuitomstandigheden hun aardappelpercelen kunnen beschermen. 

Luchtvochtigheid
Een strak spuitschema is onder deze omstandigheden van groot belang, aangezien phytophthora bij een bladnatperiode van 4 tot 8 uur met een  relatieve luchtvochtigheid van 95%+ gemakkelijk kan toeslaan. De afgelopen nachten waren deze omstandigheden langdurig aanwezig volgens de weerstations van Sencrop (zie tabel hieronder). De aardappeltelers spuiten met verschillende middelen, soms ook tegen de coloradokever en willen phytophthora voorkomen.

Luchtvochtigheid in Hellevoetsluis (Zuid-Holland)
Datum Luchtvochtigheid  Min. Max.
27 juni 82.7 % 47.2 % 96.2 %
28 juni 89.5 % 78.6 % 97.1 %
29 juni 92 % 85.6 % 98.1 %
30 juni 91.5 % 86.8 % 94.9 %
1 juli 87.8 % 84.8 % 92 %

Bespuitingen
Kees Vrolijk, aardappelteler uit Fijnaart (Noord-Brabant), komt goed uit met zijn spuitschema: "Ik heb vorige week woensdag en donderdag de aardappelpercelen gespoten met 0,4 liter Zorvec + 0,2 liter Gazelle. Dat was maar goed ook,  gelet op het weer wat we hebben gehad de afgelopen dagen. Ik had gelukkig Zorvec gespoten, want dat geeft me nu het recht om een beter volgend spuitmoment te kiezen deze dagen. Ik zit nu op 8 dagen en met dit weer is dat op het randje." 

Iets ten noorden op het Gewastourperceel in Hellevoetsuis (Zuid-Holland) is het te nat om te spuiten, meldt aardappelteler Kees Trouw: "Het heeft hier veel geregend maar ik hoef pas vrijdag en zaterdag weer te spuiten gelukkig. Hier in de omgeving is ook nog geen phytophthora gevonden, maar dat wil ik ook graag zo houden. Afgelopen ronde heb ik 0,6 liter Revus met 2 liter Borium gespoten en komende dagen ga ik Zorvec gebruiken op de aardappelpercelen."

'Met dit natte weer er bovenop zitten'
Het relatief nieuwe middel Zorvec heeft als voordeel dat het 2 tot 3 dagen langer beschermd dan veel andere middelen, waardoor je onder normale spuitomstandigheden een spuitinterval van 10 dagen hebt. Maar is de druk hoog en komt er nog veel nieuw blad bij, dan moet je volgens Vrolijk geen risico nemen. "Vooralsnog ben ik niets tegengekomen in het veld, maar met dit weer moet je er bovenop zitten. Met dit weer moet je - net zoals bij de andere phytophthoramiddelen - naar een lager spuitinterval gaan.'

Bespuitingen Dronten, Mill en Sint Hubert en Scharendijke
Ook op de andere Gewastourpercelen zijn er bespuitingen geweest met verschillende middelen. Op het perceel in Dronten werd 0.6 liter Revus + 0.5 liter mantrac + 1 liter bortrac gespoten. Op het perceel in Scharendijke, waar de afgelopen dagen ook langdurig neerslag viel, is er gespoten met 2 liter video + 10 kilogram epso micro top. Op het perceel in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant) werd 2 liter Profilux + 0,25 liter canvas + 5 kilogram microtop gespoten. 

Bespuiting op het Gewastourperceel in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant).