Login deelnemers

Nieuws

Zwitsers willen chemische gewasbescherming houden

De Zwitserse bevolking heeft gisteren (zondag 13 juni) in een referendum in ruime meerderheid tegen 2 omstreden landbouwvoorstellen gestemd. De initiatieven waren er op gericht waren het gebruik van chemische gewasbescherming (GBM) te ontmoedigen of verbieden.

In het eerste voorstel werd voorgesteld de dat bij gebruik van GBM er geen aanspraak gemaakt kan worden op subsidies. Het tweede initiatief ging nog verder, daarin werd het gebruik van synthetische GBM geheel verboden.

Verenigd front
De boerenbelangenorganisaties hebben zich verenigd en actief campagne gevoerd tegen de in hun ogen zeer extreme voorstellen. Ook chemiereuzen Bayer en Syngenta hebben zich in de discussie geroerd met een internetplatform en een campagne op sociale media waarin de voordelen van GBM's zijn gepromoot.

Zelfs de Zwitserse regering heeft de bevolking opgeroepen tegen de voorstellen te stemmen, en met succes. Beide initiatieven zijn met bijna 61% verworpen. Naast de landbouwinitiatieven hebben de Zwitsers ook het wetsvoorstel om de CO2-uitstoot met 50% te reduceren in 2030 ten opzichte van 1990 verworpen.