Login deelnemers

Nieuws

Groei in afzet van groene gewasbescherming zet door

Er zijn over 2019 meer groene gewasbeschermingsmiddelen afgezet dan in het jaar hiervoor. Dat maakt brancheorganisatie Nefyto bekend. Deze groei komt met name voort uit middelen die ingezet mogen worden in de biologische landbouw. 

De afzet van groene gewasbeschermingsmiddelen is in het jaar 2019 met 13% toegenomen, zo schrijft brancheorganisatie Nefyto. Onder de groene middelen verstaat het gewasbeschermingsmiddelen die zijn toegelaten in de biologische teelt, middelen van natuurlijke oorsprong en middelen waarvan de actieve stof als laag-risico is erkend. Volgens Nefyto komt de groei in de afzet met name voor rekening van middelen die vallen in de categorie 'mogen ingezet worden in de biologische sector'. In deze groep nam de afzet met 16% toe. Ook zijn er dit jaar 6 middelen toegevoegd aan de SKAL-lijst.

Minder verkoop van natuurlijke middelen
Gewasbeschermingsmiddelen met een natuurlijke oorsprong zijn in 2019 juist minder verkocht: -40% ten opzichte van 2018. De 5 producenten met de grootste afzet laten allen een daling zien in deze categorie, variërend van 22% tot 60%. Volgens Nefyto is het mogelijk dat de droogte van 2019 een rol heeft gespeeld in de gedaalde afzet van groene middelen. Ten opzichte van 10 jaar terug is wel een groei van 25% geboekt.

In de groep met de laag-risico stoffen daalde de afzet vorig jaar met 80%. Hierbij moet wel een kanttekening gezet worden, want slechts 6 middelen in deze categorie zijn toegelaten voor professioneel gebruik. Een relatief klein verschil in de afzet van 1 van de gewasbeschermingsmiddelen zorgt voor grote verschillen tussen de jaren. Ten opzichte van vorig jaar is er 1 extra middel meegenomen in de berekening. In vergelijking tot 10 jaar geleden is er sprake van een groei van circa 55%.