Login deelnemers

Nieuws

Ploegen? Dan geen glyfosaat meer in Frankrijk

Slechts 3 dagen nadat Franse akkerbouwers te horen kregen dat ze vanaf 2021 weer over met neonicotinoïden gecoat bietenzaad kunnen beschikken, kwam de beslissing dat de Franse overheid het gebruik van glyfosaat sterk gaat reguleren. Vooral akkerbouwers die ploegen kunnen straks niet meer terugvallen op de herbicide.

Het Franse parlement velde vrijdag 9 oktober een oordeel over het gebruik van glyfosaat. Vanaf 1 januari wordt gefaseerd begonnen met het verbieden van dit middel. Alleen wanneer er geen alternatieven beschikbaar zijn kunnen telers nog terugvallen op de goedkope en goedwerkende onkruidbestrijder, beter bekend onder merknaam RoundUp.

Uitzonderingen
Eén van die uitzonderingen is wanneer telers ploegloos hun gewassen telen. Wordt er geploegd tussen 2 teelten, dan is het niet toegestaan onkruid met glyfosaat aan te pakken. Mechanische onkruidbestrijding wordt het devies. Anses, de Franse voedselwaakhond, heeft de regels 9 oktober bekend gemaakt. De meeste akkerbouwteelten krijgen met de regels te maken. Wel kan Anses van een uitzondering gebruik maken indien vereist. Zo kunnen probleemonkruiden toch aangepakt worden.

Producten van de markt
Andere uitzonderingen zijn er voor gewassen waar mechanische onkruidbestrijding erg lastig is door de aanwezigheid van stenen of op steile heuvels. In boomgaarden wordt het gebruik ervan wel aan banden gelegd. Anses neemt 36 herbiciden op basis van glyfosaat uit de Franse markt. Daar zitten ook een aantal RoundUp-producten tussen.

Al in 2017 liet de Franse president Macron weten dat hij binnen 3 jaar een glyfosaatverbod in het leven ging roepen, ondanks protesten onder boeren. In Oostenrijk werd eerder dit jaar nog een totaalverbod afgekondigd. Uiteindelijk heeft de Europese Commissie dit besluit nietig verklaard. Ook in België was glyfosaat recent het onderwerp van discussie. De Hoge Gezondheidsraad pleit daar voor een verbod.

Over ruim 2 jaar vervalt de licentie van glyfosaat in de Europese Unie. Het is sterk de vraag of het middel een verlenging krijgt.