Login deelnemers

Nieuws

Nederland scoort goed in EU-middelengebruik

De pesticideverkoop in de Europese Unie is de laatste jaren stabiel. Jaarlijks wordt ongeveer 360 miljoen kilog aan gewasbeschermingsmiddelen verkocht. Tweederde komt voor rekening van Frankrijk, Spanje en Italië en Duitsland.

Dit blijkt uit de laatste cijfers van EuroStat (over 2018). De statistieken over de verkoop van  gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt als indicator voor het middelenverbruik in de landbouw. Het is niet gek dat Frankrijk, Spanje en Italië en Duitsland het hoogst scoren. De 4 grootste landbouwproducenten vertegenwoordigen 51% van het landbouwareaal in de EU.

Daling in Nederland
Op plek 5 en 6 staan Polen en Roemenië. Nederland volgt op gepaste afstand en staat op de zevende plek. In Nederland werd in 2018 9,4 miljoen kilo gewasbeschermingsmiddelen afgezet. Dat was 11,2% minder dan het voorgaande jaar. Over de langere periode (2011-2018) is de daling groter, namelijk rond de 17%.

Portugal realiseerde in diezelfde periode de grootste daling in de verkoop van gewasbeschermingsmiddelen (-43%), gevolgd door Ierland (-28%) en Tsjechië (-27%). De grootste stijging in de verkoopcijfers over 2011-2018 is te zien in Cyprus (+94%), Oostenrijk (+53%), Frankrijk (+39%) en Slowakije (+38%).

Kanttekening bij de laatstgenoemde percentages is dat van slechts 14 EU-lidstaten de volledige verkoopcijfers beschikbaar zijn, inclusief alle grote groepen gewasbeschermingsmiddelen.