Login deelnemers

Nieuws

Eerste herbicide bespuiting op aardappelpercelen

Op de 10 aardappelpercelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour, zijn de telers druk bezig geweest met het poten van de Innovators. De meeste deelnemers zijn inmiddels klaar en doen de eerste herbicide bespuitingen om het onkruid aan te pakken. Ook de ruggen worden opgefreesd. 

In het Noord-Brabantse Someren is begonnen met de eerste ronde bespuitingen. De herbicide bespuiting is bedoeld tegen onkruid, zodat het niet de ontwikkeling van de aardappel kan belemeren. Op deze zelfrijdende Amazone veldspuit is een Hardi boom geïnstalleerd om 99% driftreductie te kunnen realiseren.

In dezelfde provincie ligt het perceel in Fijnaart, hier is een bodemherbicide toegepast. De bedoeling is dat het onkruid de bodemherbicide tot de wortel opneemt en afsterft. 

Voedingsstoffen behouden
In het Friese Appelscha is de teler ook begonnen met het spuiten tegen onkruid. Door het tegengaan van onkruid wil de teler voorkomen dat het onkruid voedingsstoffen opneemt waar de aardappel ook gebruik van wil maken.

Ruggen opfrezen
In Middenmeer is de teler bezig geweest met het opfrezen van de aardappelruggen. Hiermee zorgt de teler ervoor dat de aardappel meer ruimte krijgt om te groeien en voorkomt hij dat aardappelen 'bloot' liggen in de zon en groen worden.