Login deelnemers

Nieuws

Gewasbescherming: nieuwe fase met GMO-insecten

Onderzoekers stellen dat een nieuwe fase van gewasbescherming is aangebroken. De onderzoekers melden dat de eerste proeven met genetisch aangepaste plaaginsecten in het open veld succesvol waren.

Onderzoekers van de Cornell University hebben door middel van genetische aanpassingen een nieuw ras van de koolmot, een belangrijk plaaginsect in koolgewassen, ontwikkeld. Door de genetische aanpassingen kan een plaag aangepakt worden.

Dit wordt gedaan door mannelijke genetisch aangepaste koolmotten los te laten. Zij paren vervolgens met de vrouwtjes van de plaagmotten. Door een genetische aanpassing sterven de nakomelingen. Hierdoor kan een plaag precies bestreden worden. De techniek lijkt op de Steriele Insecten Techniek van de Groene Vlieg, maar bij die techniek worden de insecten niet genetisch aangepast.

Geen angst voor verspreiding
Normaal gesproken is de angst met biologische bestrijding in het open veld dat de bestrijdende insecten in de omgeving voor nadelige effecten zorgen. Echter, omdat de nakomelingen van de genetisch aangepaste koolmotten niet in leven blijven is die angst in dit geval niet nodig, zo stellen de onderzoekers. Volgens hen verdwijnen de aangepaste plaaginsecten binnen een paar generaties.