Login deelnemers

Nieuws

Onwerkbare regels rondom middelenbezit dreigen

Voor telers is het straks wellicht verboden om gewasbeschermingsmiddelen op voorraad te hebben die niet zijn bedoeld voor en toegelaten in de eigen teelt. Met dit voorstel dreigen onwerkbare regels te ontstaan, zo waarschuwen onder meer LTO en de SGP.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag, woensdag 15 januari, over de nieuwe Plantgezondheidswet. De maatregelen rondom gewasbeschermingsmiddelen zijn daar onderdeel van. Het verbod dat wordt voorgesteld betreft het in bezit hebben van middelen die niet zijn bedoeld voor en toegelaten in de gewassen die op dat moment worden geteeld.

Ook milieu niet gebaat
Dit voorstel gaat volgens LTO Nederland volledig voorbij aan de dagelijkse praktijk van de teler. De geteelde gewassen kunnen vanwege rotatie en gewijzigde teeltplannen jaarlijks rouleren. Het voorgestelde verbod zou slechts tot extra kosten en administratieve rompslomp leiden. Zelfs het milieu zou er niet bij gebaat zijn. Immers, als de teler zijn bouwplan wijzigt, dan zou hij  halflege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen weg moeten doen, zo stelt Joris Baecke.

Volgens de LTO-bestuurder met de portefeuille Gezonde Planten wordt de teler onnodig op kosten gejaagd. "Eerst moeten afvoerkosten worden gemaakt om vervolgens het desbetreffende gewasbeschermingsmiddel opnieuw te moeten aanschaffen bij een volgende teelt waarbij het middel weer wel is toegestaan."

Bespuitingen voor anderen
Daarnaast ontstaan er voor leveranciers uitvoeringsproblemen. Het artikel verbiedt verkoop en levering van gewasbeschermingsmiddelen aan telers die niet van toepassing zijn op de gewassen die zij op dat moment telen. De vraag is of leveranciers dan de bouwplannen van telers moeten gaan controleren. Bovendien voeren veel telers en loonwerkers ook bespuitingen uit voor andere bedrijven. Onduidelijk is wie er dan verantwoordelijk is.

Ook SGP-kamerlid Roelof Bisschop spreekt zich fel uit in de kwestie. "Opnieuw dreigen boeren opgezadeld te worden met regels die op papier mooi zijn, maar in de praktijk lastig, of zelfs onwerkbaar zijn.” Bisschop: “Wat als je nog een rest overhebt en dat over twee jaar weer wil gaan gebruiken, want zo gaat dat in de praktijk. En weten ze op het ministerie écht niet dat sommige boeren ook spuiten bij hun buurman of andere collega’s? Dit gaat niet werken!"