Login deelnemers

Nieuws

Eerste rechtszaak Agri Facts tegen Planbureau

Stichting Agri Facts (STAF) gaat voor het eerst een rechtszaak aanspannen. Een collectief van juristen en advocaten is voor STAF bezig met een dagvaarding voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het gaat over de communicatie rond een rapport over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

In een verklaring meldt het bestuur van STAF geen genoegen te nemen met de reactie van het PBL op het verzoek tot bijstellen van de communicatie over de zogeheten 'Tussenevaluatie Gewasbescherming'. Daarop heeft STAF besloten de rechter om een uitspraak te vragen om een correcte publicatie af te dwingen.

Samenvatting onjuist
Alles draait om de samenvatting in het rapport. In die samenvatting meldt het bureau, zo omschrijft STAF, dat het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen met 15% is gedaald, terwijl er 50% was afgesproken. Volgens STAF heeft PBL niet niet helder gecommuniceerd over de wijze waarop die 15% is berekend.

Ook stelt de stichting de vraag waarom er is gekozen voor een bepaalde rekenmethode, terwijl er meer methoden zijn  en die andere uitkomsten geven. "Door 'de kunst van het weglaten' zijn de stakeholders, politici en media op het verkeerde been gezet", aldus STAF.