Login deelnemers

Nieuws

Burgerinitiatief pleit voor uitbanning GBM in 2035

Het Europees Burgerinitiatief, een officieel onderdeel van de Europese Commissie, is een petitie gestart om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen in de EU uit te bannen. De deadline hiervoor ligt op 2035. Om in behandeling te worden genomen zijn 1 miljoen handtekeningen vereist.

Het Europees Burgerinitiatief werkt net zoals een burgerinitiatief in Nederland. Er zijn 1 miljoen stemmen nodig van burgers uit 7 EU-landen om in behandeling te worden genomen door de Europese Commissie. Doel is de democratie te vergroten in de EU. Vanuit Nederland zijn 18.750 handtekeningen vereist.

Totaalverbod op GBM’s
Op 25 november is het initiatief Save Bees and Farmers van start gegaan, na goedkeuring van de EC. Hierin hebben 90 verschillende organisaties uit 17 landen zich verenigd. Doel is om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen uit te faseren. In 2030 wil het initiatief dat 80% van de middelen is afgeschaft. Een totaalverbod volgt dan 5 jaar later. Dit alles omdat de Europese natuur in gevaar is volgens de organisatie.

Wellicht bijzonder is dat het burgerinitiatief zichzelf zeer boervriendelijk tracht op te stellen. Het haalt aan dat landbouwbedrijven in de EU met oneerlijke productprijzen te kampen hebben. Politieke steun ontbreekt en kleine boeren gaan gebukt onder grote collega’s. De organisatie claimt dat tussen 2005 en 2016 inmiddels 4 miljoen kleine landbouwbedrijven zijn gestopt. Een doel van de organisatie is het herstellen van ecosystemen in landbouwgebieden, om diersoorten en de natuur te redden.

Boeren steunen
In 10 tot 15 jaar tijd moeten boeren volgens de initiatiefnemers worden gesteund in de overgang naar biologisch boeren. Het pleit voor kleinschaligheid, diversiteit en duurzaamheid. Onder andere een onafhankelijke landbouwopleiding moet hiervoor in het leven worden geroepen.

In september 2020 moet de kaap van 1 miljoen handtekeningen zijn bereikt. Vervolgens gaan het Europees parlement en de EC zich over het vraagstuk buigen. Onder andere Friends of the Earth Europe en het Pesticide Action Network zijn partijen die zich achter Save Bees and Farmers scharen.