Login deelnemers

Nieuws

Rechter eist transparantie omtrent glyfosaat

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's omtrent glyfosaat openbaar maken. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie donderdag 7 maart.

Het Europese Hof van Justitie eiste donderdag 7 maart dat de EFSA meer transparantie moet tonen in het onderzoek naar de gezondheidsrisico's van gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat. Volgens de Europese rechter weegt het publieke belang zwaarder dan het commerciële belang van bijvoorbeeld Bayer. De EFSA krijgt nu 2 maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. 

De voedselveiligheidsorganisatie heeft echter al laten weten hier geen gebruik van te maken. "Deze uitspraak is belangrijk, want het biedt een richtlijn voor hoe we de Europese wetgeving moet interpreteren als het publiek toegang vraagt tot documenten", zo meldt een woordvoerder van het EFSA in een verklaring. Middelenproducenten kunnen daarentegen niet in beroep gaan, omdat ze geen direct betrokken partij zijn.

Verlenging van vergunning
De Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat werd in 2017 met 5 jaar verlengd, vooral omdat de EFSA had geoordeeld dat glyfosaat niet kankerverwekkend zou zijn. Dit oordeel was gedeeltelijk gebaseerd op de ongepubliceerde onderzoeken van het Amerikaanse Monsanto, dat sinds 2018 een onderdeel is van Bayer. De voedselveiligheidsorganisatie zei toen dat de publicatie van de onderzoeken de commerciële en financiële belangen van de industrie zou kunnen schaden.

De Groenen in het Europees Parlement waren het daar niet mee eens en stapten naar de rechter, in de hoop de onderzoeken alsnog openbaar te krijgen. Zij worden nu dus in gelijk gesteld door het Europese Hof van Justitie. Belangrijk daarbij is dat de uitspraak direct van toepassing is en niet alleen geldt voor glyfosaat; het betreft alle beschermingsmiddelen die in de toekomst om de markt zullen komen, of een nieuwe verlening moeten aanvragen.

De hele uitspraak is hier te vinden.