Login deelnemers

Nieuws

Verbod op loofdoding met diquat is definitief

De Europese Commissie (EC) heeft definitief besloten om de licentie van de actieve stof diquat in de Europese Unie (EU) te verbieden. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor het bekende loofdodingmiddel Reglone, wat betekent dat de sector op zoek moet naar alternatieven.

De licentie van de werkzame stof diquat eindigt op 30 juni 2019. Al in 2014 werd er gestart met de herbeoordeling van deze stof. Voedselwaakhond EFSA oordeelde in 2015 dat het middel mogelijk schadelijk is voor de gebruikers, omstanders en vogels. De EC vroeg vervolgens om meer onderzoek, dat in april 2018 werd afgerond. Boerenbusiness schreef hier al meerdere keren over.

100% definitief
Tijdens de Scopaff Beroepscommissie van 12 juli werd door de lidstaten geen akkoord bereikt over het voorstel van de EC om de toelating in te trekken. Diezelfde commissie heeft nu besloten om het eigen voorstel te implementeren. Op 12 oktober werd dit definitief en maandag 15 oktober is de uitkomst gepubliceerd in het EU journal, waarmee het nu 100% definitief is.

Het kent een uitverkoopperiode van 6 maanden en een daaropvolgende opgebruikperiode van 9 maanden. Echter, de Europese respijttermijnen moeten nog worden omgezet naar nationale termijnen. Het is aan het CTGB om te beslissen welke termijnen in Nederland gaan gelden.

In de publicatie in het EU journal staat dat de expiratiedatum maximaal op 4 februari 2020 mag plaatsvinden. Dit betekent dat voor oogst 2019 nog Reglone mag worden toegepast. De termijn kan alleen nog worden verkort, niet verlengd.

Wij staan nog steeds achter onze producten

- Hanneke Verhelst

Fabrikant oneens
"Wij staan nog steeds achter onze producten en blijven erbij dat het intrekken niet is gerechtvaardigd", laat Hanneke Verhelst, hoofd Business Sustainability bij Syngenta Benelux, weten. "Een aantal lidstaten deelt onze mening, zo blijkt uit het resultaat van de stemming op 12 juli." Nederland stemde voor het verbod. "Europa verliest een belangrijk hulpmiddel voor het concurrentievermogen van de Europese landbouw", aldus Verhelst.

Reglone wordt vooral in de aardappelteelt gebruikt bij de loofdoding. Dat is in bijna alle Europese landen het gevolg. Gelijkwaardige alternatieven zijn er (nog) niet. De middelen Spotlight Plus en Quickdown worden in combinatie met Reglone toegepast om het gewas op te spuiten. Een chemische nieuwkomer op de markt is Beloukha. Dit is een biologisch middel op basis van pelargonzuur dat wordt gewonnen uit koolzaadolie. Dit alternatief is duur en vereist veel liters te spuiten.

Mechanische alternatieven
De andere alternatieven zijn mechanisch. Simpelweg loofklappen in veel gevallen. Rassen met een sterke loofgroei, zoals Markies, zijn echter niet of nauwelijks met de klapper dood te krijgen. Looftrekken is dan het alternatief. In de biologische teelt wordt veel met loofbranden gewerkt. Ook deze methode is niet zaligmakend. Soms moet 3 tot 4 keer worden gebrand, met hoge kosten tot gevolg. De methode staat dan ook onder druk.

"In de sector is de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het dreigende verdwijnen van diquat voor de loofdoding", meent Verhelst. "Op individueel telerniveau kan het best dat men zich nog onvoldoende beseft wat het verdwijnen van diquat voor de aardappelteelt betekent."