Login deelnemers

Nieuws

Knollen laten nagroei duidelijk zien

De temperaturen op de aardappelpercelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour kennen een lichte stijging ten opzichte van vorige week. Wat zijn de verschillen tussen de percelen, en hoe verhouden die zich tot elkaar?

Er viel afgelopen week weinig regen. Op het perceel met Innovators in de Johannes Kerkhovenpolder viel afgelopen week de meeste neerslag (5,1 millimeter). Eerder bleek al dat er op de percelen van de Gewastour veel bespuitingen waren, dankzij het groeizame weer.

Het was vorig weekend relatief koel, waarbij de gemiddelde temperatuur uitkwam op 17,5 graden Celsius. Echter, na het weekend liep de temperatuur weer op, maar kwam het gemiddelde over alle percelen niet boven de 20 graden Celsius uit. De hoogste temperatuur werd gemeten in de Johannes Kerkhovenpolder (29 graden Celsius), gevolgd door Spijk (27,6 graden Celsius).

Veel grofte in Middenmeer
De Innovators op het perceel in Middenmeer zijn erg grof. Dat is ook op de foto zichtbaar, waarbij het aardappelmaatje 50 millimeter aangeeft. De knollen links van het maatje zijn groter dan 65 millimeter. De maximumtemperatuur op dit perceel steeg sinds 1 juni 25 dagen boven de 25 graden Celsius uit. 

Het kwik steeg 3 dagen zelfs boven de 30 graden Celsius uit. Op dit perceel is nu 3 keer beregend, met 15 millimeter per keer. Op de foto is het aantal knollen van 2 planten weergegeven.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)De aardappelen in Middenmeer zijn erg grof, want het maatje geeft 50 millimeter aan.

Grote verschillen in Biddinghuizen
Op het perceel in Biddinghuizen zijn extreme verschillen te zien. Dit heeft vooral te maken met het verschuiven van de perceelgrens. Het perceel in Biddinghuizen zal vrijdag 14 september gerooid worden, tijdens de rooidemonstratie van de AgroTechniek Holland.

Op dit perceel met Innovators steeg de temperatuur 39 dagen boven de 25 graden Celsius uit. Daarvan kwam het kwik op 7 dagen zelfs boven de 35 graden Celsius uit, waarbij het op 26 juni 37,5 graden Celsius werd. Op de foto hieronder is het aantal knollen van 2 planten te zien.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het aantal knollen van 2 planten op het perceel in Biddinghuizen.

Veel knollen in Fijnaart 
Het loof van de Innovators op het perceel in Fijnaart is op een gematigde manier ingezakt en de aardappelen tonen een flinke nagroei. Het aardappelperceel is rond 10 augustus met maleïne hydrazide (MH) bespoten. Daarnaast is er op dit perceel 4 keer beregend.

Op het perceel in Fijnaart werd sinds 1 juni 40 dagen een maximumtemperatuur van boven de 25 graden Celsius gemeten, waarbij het kwik 5 dagen zelfs boven de 30 graden Celsius uitsteeg. Ook steeg maximumtemperatuur eind juni nog 2 dagen tot 35 graden Celsius. Op de foto hieronder is het aantal knollen van 2 planten te zien.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Het aantal knollen van 2 planten op het perceel in Fijnaart.

Veel beregend in Escharen
De Innovators op het perceel in Escharen zijn in totaal 7 keer beregend. Tijdens het proefrooien in week 31 bleek dat er geen aardappelen in de maat 65 millimeter opwaarts waren. 

Van alle percelen die meedoen aan de Gewastour kende het perceel in Escharen de meeste dagen met een maximumtemperatuur van boven de 25 graden Celsius. Het ging om 47 dagen. Op de foto hieronder is het aantal knollen van 1 opgerooide plant zichtbaar.Het aantal knollen van 1 opgerooide plant in Escharen.