Login deelnemers

Nieuws

360 ton namaakmiddelen in beslag genomen

Europol heeft 360 ton namaakgewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Het is de grootste inbeslagname ooit op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

Tijdens een operatie waarbij verschillende havens, vluchthavens en grenzen van 27 landen (onder meer van Nederland) gecontroleerd werden op de verkoop en import van namaakpesticiden, zijn neppe gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Het ging niet alleen om namaakmiddelen, maar ook om inbreuken op intellectuele eigendomsrechten en illegale handel.

Illegale handel in de EU
Gewasbeschermingsmiddelen zijn een van de meest gereguleerde producten ter wereld en kunnen in de Europese Unie (EU) alleen worden verhandeld en gebruikt als de producten veilig en geautoriseerd zijn. De Europese directeur van de Crop Protection Association, Graeme Taylor zei in een verklaring dat de EU bijna 14% van de wereldwijde illegale en vervalste pesticidemarkt in handen heeft.

Dat is niet alleen een probleem voor de originele bedrijven, maar het levert ook risico's op voor gezondheid en milieu. Dit omdat dergelijke producten niet getest zijn volgens de strenge veiligheidsvoorschriften die er voor de toegelaten middelen zijn.

Verlies voor EU
Ook betekenen de nagemaakte pesticiden een verlies van €1,3 miljard per jaar. Volgens Europol kan met de 360 ton gewasbeschermingsmiddelen 48.000 vierkante kilometer gespoten worden, wat ongeveer de grote is van het Verenigd Koninkrijk.