Login deelnemers

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Boerenbusiness.nl met betrekking tot spuiten en gewasbeschermingsmiddelen.

Uienteler mag Rudis gaan gebruiken

Het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de toelating verleend voor Rudis als een grondbehandeling voor zaaien in uien, sjalotten en knoflook. Bodemgebonden ziekten vormen in toenemende mate een probleem.

Lees verder >>

Schouten: 'Honingdauw meewegen bij beoordeling'

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil dat de blootstelling via honingdauw aan gewasbeschermingsmiddelen opgenomen gaat worden in de beoordeling. Dat is het gevolg van een recent onderzoek naar een nieuwe blootstellingsroute van neonicotinoïden aan insecten. 

Lees verder >>

STAF: 'PBL brengt landbouw imagoschade toe'

Stichting Agri Facts (STAF) stelt opnieuw dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) informatie heeft verstopt in haar publicatie over gewasbescherming. Volgens de stichting heeft het PBL veel relevante informatie weggelaten en is het rapport nauwelijks te controleren.

Lees verder >>

NVWA gaat gericht groene middelen controleren

Vanaf 2020 gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) risicogerichte controles uitvoeren op de verkoop van groene gewasbeschermingsmiddelen. Deze inspecties zullen gedaan worden bij de producenten en leveranciers van deze middelen. 

Lees verder >>

'Agri Facts trekt verkeerde conclusies uit rapport PBL'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft gereageerd op de aantijgingen van de Stichting Agri Facts (STAF) over het bewust manipuleren van informatie over de Nederlandse gewasbescherming. STAF gaf maandag aan dat het PBL cruciale informatie verstopt in een rapport over gewasbescherming. Volgens het PBL is dit echter niet het geval.

Lees verder >>

Boeren halen doelen gewasbescherming wél

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft iedereen misleid met een rapport over gewasbescherming. Dat stelt de Stichting Agri Facts (STAF). In haar publicatie doet het PBL in de samenvatting voorkomen dat de boeren en tuinders niet hebben voldaan aan de gewasbeschermingsdoelen niet hebben gehaald. STAF concludeert na het lezen van het complete rapport de boeren de doelen wél hebben gehaald.

Lees verder >>

Data bepaalt prijs middelen van Bayer

De Amerikaanse tak van gewasbeschermingsmiddelengigant Bayer Crop Science begint in de Verenigde Staten met een nieuwe manier van het verkopen van middelen. Daarbij ligt de data ten grondslag aan de prijs. Doet het middel niet wat het belooft, dan ontvangt je het geld terug.

Lees verder >>

Deze middelen zijn straks verboden in sojateelt

Voor een aantal gewasbeschermingsmiddelen geldt dat de toepassing in de sojateelt in 2020 komt te vervallen. Dat heeft te maken met de aanpassing van de residugroep per 1 januari 2020.

Lees verder >>

MH gaat vrijuit in aardappelteelt

Met het verdwijnen van de kiemremmer CIPC worden telers nog afhankelijker van maleïnehydrazide. In het Verenigd Koninkrijk raakte maleïnehydrazide (MH) in opspraak en mocht behandeld product niet langer als veevoer worden afgezet. Die beperking is nu opgeheven.

Lees verder >>

Mocap voor het laatst in vroege aardappelen

De nematicide Mocap 15G mag voor het laatst worden ingezet bij de teelt van lelies en vroege aardappelen in het voorjaar 2020. Tot 21 maart volgend jaar mag het middel worden ingezet. Met het verdwijnen van de werkzame stof ethoprofos valt weer een belangrijk middel weg in de middelenkast van aardappel- en bollentelers.

Lees verder >>

'Drinkwateronderzoek vol onjuiste feiten'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stuurde vrijdag 21 juni een rapport de wereld in waarin onder andere de normoverschrijding van gewasbeschermingsmiddelen en biodiversiteit werd beoordeelt. De insteek is overwegend negatief en dat betreurt LTO Nederland.

Lees verder >>

Forse daling van normoverschrijdingen

De ecologische waterkwaliteit in Nederland laat een enorme verbetering zien. Het percentage van de normoverschrijdende metingen is tussen 2013 en 2017 met 66% gedaald, zo blijkt uit een rapportage van LTO Nederland.

Lees verder >>

Schouten houdt vast aan verbod neonicotinoïden

De suikerbietenteelt kan een terugkeer van bietenzaad dat is gecoat met neonicotinoïden uit het hoofd zetten. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) gaat voor de toepassing geen uitzondering maken op het Europese verbod.

Lees verder >>

Frankrijk verbiedt populair gewasbeschermingsmiddel

Frankrijk gaat alle gewasbeschermingsmiddelen op basis van 'epoxiconazool' verbieden. Het gaat om een fungicide die ook hier in Nederland in veel middelen zit. De middelen met deze stof worden verboden, omdat het Franse voedselagentschap de stof als een zorgwekkend gevaar heeft aangemerkt.

Lees verder >>

Schouten: 'Ik blijf achter neonics-verbod staan'

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft via een Kamerbrief gereageerd op de brief die verschillende akkerbouworganisaties haar 30 april hebben gestuurd. Daarin kaartten zij de gevolgen aan van het verbod op neonicotinoïden, ook de gevolgen van een verbod op glyfosaat kwamen aan bod.

Lees verder >>

Minister staat niet achter verlenging desmedifam

Op 20 en 21 mei vergadert het SCoPAFF over de regelgeving omtrent gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Landbouwminister Carola Schouten informeert de Kamer 15 mei over de standpunten die zij inneemt. Een verlenging voor desmedifam, de werkzame stof in Betanal, zit er niet in als het aan haar ligt.

Lees verder >>

Blijft Bayer overeind in glyfosaatdebat?

Chemiegigant Bayer houdt binnenkort een aandeelhoudersvergadering om in te gaan op problemen die zijn ontstaan rond de overname van Monsanto. Bestuurders hebben hun twijfels geuit over Werner Baumann, de CEO bij Bayer, waardoor in de gelederen van het bedrijf commotie is ontstaan.

Lees verder >>

Akkerbouwers zenden brandbrief naar Schouten

Royal Cosun, LTO Nederland, het NAJK en de Nederlandse Akkerbouwvakbond (NAV) hebben gezamenlijk een brandbrief verzonden naar minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Hierin kaarten zij 2 grote uitdagingen aan voor akkerbouwers: de huidige situatie in suikerbieten en het fundament onder de toelating van glyfosaat.

Lees verder >>

Vervuilt de boer of de burger het water?

Uit waterkwaliteitsmetingen van de waterschappen blijkt dat de normoverschrijdingen van chemische middelen lang niet altijd een landbouwachtergrond hebben. Dat blijkt ook uit een analyse rond de lelieteelt in Drenthe.

Lees verder >>

Toepassing glyfosaat verder uitgekleed

Op vrijdag 19 april heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Tweede Kamer geïnformeerd over moties aangaande gewasbescherming. Deze moties gaan onder andere in op glyfosaat, diquat en neonicotinoïden.

Lees verder >>