Login deelnemers

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Boerenbusiness.nl met betrekking tot spuiten en gewasbeschermingsmiddelen.

Zorgelijke ontwikkelingen rond GBM-toelating

Nefyto, de branchevereniging voor de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, sprak bij de jaarvergadering op dinsdag 11 december zorgen uit over de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen.

Lees verder >>

'Nakorting CZAV is geen sigaar uit eigen doos'

Coöperatie CZAV betaalt een nakorting van ?1,3 miljoen uit aan haar leden. De coöperatie heeft boekjaar 2017/2018 afgesloten met positieve cijfers op de kernactiviteiten. Dit ondanks het bijzondere seizoen.

Lees verder >>

Verbod op loofdoding met diquat is definitief

De Europese Commissie (EC) heeft definitief besloten om de licentie van de actieve stof diquat in de Europese Unie (EU) te verbieden. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor het bekende loofdodingmiddel Reglone, wat betekent dat de sector op zoek moet naar alternatieven.

Lees verder >>

Glyfosaatgebruik daalt ook zonder verbod

Het gebruik van glyfosaat in Duitsland is met ruim 12% afgenomen. Ten opzichte van 4 jaar geleden is dat zelfs bijna 40%. Ook zonder verbod laten boeren en andere gebruikers het middel steeds vaker staan. Zo creeërt de sector onafhankelijkheid.

Lees verder >>

AgruniekRijnvallei geeft leden extra korting

AgruniekRijnvallei heeft besloten om haar leden een extra korting te geven op voer en gewasbeschermingsmiddelen. De coöperatie laat weten dat het een goed eerste halfjaar achter de rug heeft en wil de leden/afnemers daarvan mee laten profiteren.

Lees verder >>

'Neonicotinoïden niet zomaar te vervangen'

Gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Bayer heeft het verbod op de neonicotinoïden geaccepteerd, maar dat betekent niet dat de ophef rondom de middelen over is. Ook Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ging in op de kwestie.

Lees verder >>

Daling in gebruik chemische middelen

De landbouwsector in Nederland heeft in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilo chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dat is ruim 3,5% minder dan in 2012. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees verder >>

Verbod op diquat en thiram is aanstaande

Diquat en thiram lijken verloren te gaan voor akkerbouwers. De reden hiervoor is de beslissing van het comité van beroep. De Europese Commissie (EC) had dat comité ingeschakeld, nadat een ander comité niet tot een beslissing kon komen.

Lees verder >>

360 ton namaakmiddelen in beslag genomen

Europol heeft 360 ton namaakgewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Het is de grootste inbeslagname ooit op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

Lees verder >>

Gewasverzorging en grasoogst afgewisseld

De gewasverzorging bij akkerbouwers wordt afgewisseld door de grasoogst bij melkveehouders. Inmiddels zijn de eerste bedrijven bij de derde snede beland, al is de grasgroei door droogte soms erg matig.

Lees verder >>

Gewasbescherming heeft de aandacht

Bij akkerbouwers heeft, naast het beregenen, gewasbescherming nu de aandacht. Dat zien we in deze fotoreportage van Agrifoto.nl. Bij (melk)veehouders is de tweede snede gras weg en dient de volgende zich alweer aan.

Lees verder >>

Albert Heijn: 'Telers tevreden met prijsbeleid'

Said Belhassan, de verantwoordelijke voor de afdeling AGF bij Albert Heijn, legt uit dat de supermarktketen samen met telers aan een duurzame teelt van gewassen werkt. Dat er daardoor minder met gewasbeschermingsmiddelen gewerkt wordt, zorgt er niet voor dat telers ontevreden zijn. "Integendeel zelfs, ze staan in de rij."

Lees verder >>

Diquat en thiram niet opnieuw goedgekeurd

Nederland gaat instemmen met de Commissievoorstellen om de stoffen thiram en diquat niet opnieuw goed te keuren. Op donderdag 24 mei zal de Europese Commissie hier een definitief besluit over nemen.

Lees verder >>

Bayer en Syngenta verliezen rechtszaak neonics

Het Europese Hof van Justitie meldt 17 mei dat de Europese inperking van neonicotinoïden, welke in 2013 opgelegd waren, juist zijn. Bayer en Syngenta hadden een rechtszaak aangespannen om de maatregel aan te vechten, maar zij zijn nu in het ongelijk gesteld.

Lees verder >>

Neonics slachtoffer van malafide regels

De 3 onlangs verboden neonicotinoïden: imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam zijn de eerste slachtoffers geworden van de 'Bee Guidance', een omstreden toetsingscriteria waar chemiebedrijven en Europese lidstaten al bijna 5 jaar over discussiëren met de Europese Commissie (EC).

Lees verder >>

EU stemt in met verbod op neonicotinoïden

Voldoende EU lidstaten hebben vrijdag 27 april ingestemd met een verbod op 3 neonicotinoïden. Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Die worden toegepast bij de insectenbestrijding als gewasbeschermingsmiddel en zaaizaadcoating.

Lees verder >>

Nederland stemt in met verbod op neonics

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat Nederland vrijdag 27 april gaat instemmen met het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met werkzame stoffen uit de groep van de neonicotinoïden te beperken.

Lees verder >>

Licentie koperoxichloride in stilte verlengd

De Europese Commissie (EC) heeft de licentie van het biologische gewasbeschermingsmiddel kopersulfaat met 1 jaar verlengd (tot 31 januari 2019). Gezondheidsrisico??s voor mens, dier en bodem worden door de EC erkend, maar een gebrek aan alternatieven voorkomt een verbod.

Lees verder >>

Iedere Agrifac-spuit is verbonden met de cloud

Agrifac Machinery opende maandag 5 februari officieel hun nieuwe productiefaciliteit in Steenwijk (Overijssel). De spuitenspecialist grijpt het moment aan om een nieuwe veldspuit te presenteren en uit de doeken te doen hoe de toekomst van gewasbescherming eruitziet. Elektronica is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Lees verder >>

'Zo vroeg mogelijk starten met tripsbestrijding'

De aantasting van trips heeft de uiensector afgelopen seizoen veelvuldig beziggehouden. Op de Themadag Uien in Dronten vertelde Johan Bierma van Cebeco Agrochemie meer over het zeer schadelijke insect, hoe je de plaag kunt voorkomen en hoe je hem kunt bestrijden.

Lees verder >>