Login deelnemers

Nieuws

Lees hier het laatste nieuws van Boerenbusiness.nl met betrekking tot spuiten en gewasbeschermingsmiddelen.

Rechter eist transparantie omtrent glyfosaat

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) moet de onderzoeken naar de gezondheidsrisico's omtrent glyfosaat openbaar maken. Dat bepaalde het Europese Hof van Justitie donderdag 7 maart.

Lees verder >>

Handel in illegale GBM's neemt ook in Europa toe

Producenten, zoals Bayer Crop Science, testen zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen intensief; voornamelijk voor kwaliteitsdoeleinden. Daarnaast worden ze, voordat ze op de markt worden gebracht, ook nog eens (zeer) streng getoetst door de onafhankelijke toelatingsautoriteiten.

Lees verder >>

Geen Europees verbod op chloorprofam

Er komt voorlopig nog geen Europees verbod op het middel chloorprofam. De Europese Commissie wilde het verbieden, maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (ScoPAFF) stemde dit voorstel weg.

Lees verder >>

Schouten onthoudt zich van stem over chloorprofam

In een Kamerbrief meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat zij zich onthoudt zich van een stem over het middel Chloorprofam (CIPC). Dit terwijl het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) adviseerde om de goedkeuring van het middel niet te verlengen.

Lees verder >>

Verhogen neonics-gehalte op import onverdedigbaar

Het gebruik van neonicotinoïden in de Europese Unie (EU) is verboden, maar tegelijkertijd blijkt echter dat het maximaal toegestane restgehalte van deze middelen in geïmporteerde producten verhoogd wordt.

Lees verder >>

Absurd hoge temperaturen met weinig regen op komst

Het voorjaar staat officieel voor de deur, maar de afgelopen dagen was het al redelijk goed weer voor de boeren. Wat gaat de temperatuur de komende week doen, en worden weer de nodige records gebroken? Weerman Robert de Vries geeft het antwoord in deze nieuwe marktflits.

Lees verder >>

Extreem weer: zo kies je het juiste spuitmoment

Hier in Nederland is niets zo verraderlijk als het weer. Dat je hier geen invloed op kunt uitoefenen, is bekend. Maar, hoe ga je om met het weer bij het maken van de keuze voor het juiste spuitmoment?

Lees verder >>

Respijttermijnen Basta en Finale: hoe zit het?

De toelatingen van Basta en Finale komen per 31 juli 2018 te vervallen. Hierbij zijn ruime aflever- en opgebruiktermijnen vastgesteld. Hoe zit het ook alweer?

Lees verder >>

Brexit treft toelating gewasbescherming

De brexit heeft ook een flinke impact op de toelating van gewasbeschermingsmiddelen, want diverse producten worden in het Verenigd Koninkrijk (VK) geproduceerd. Daarnaast is het land een belangrijke onderzoekspartner voor Nederland.

Lees verder >>

Zo beoordeelt het Ctgb GBM's

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en daarmee de beoordelingsprocedure, liggen tegenwoordig onder een vergrootglas. Het Ctgb besloot daarom om volledige openheid van zaken te geven. Hoe worden de middelen beoordeeld, hoe kan het dat er verschillen zijn tussen de Europese landen en hoe gaat het beoordelingsproces de komende jaren veranderen?

Lees verder >>

Van actieve stof naar formulering

Met de huidige afname van gewasbeschermingstoepassingen en -middelen, verlangt de sector naar nieuwe en vervangende soorten. Maar, hoe wordt zo??n nieuwe actieve stof ontwikkeld en gefabriceerd?

Lees verder >>

Wanneer vervangt groen de chemie?

Naarmate het chemische gewasbeschermingsmiddelenpakket afneemt, stijgt het aantal toegelaten 'groene' middelen en biociden. Toch blijft het juist beoordelen en erkennen van een dergelijke stof lastig. Beoordelaar Ctgb legt uit wat erbij komt kijken.

Lees verder >>

Zachte winter voorlopig van de baan

De eerste helft van de winter is zacht verlopen, maar dat weertype is nu voorlopig van de baan, zegt weerman Robert de Vries. Wat dit betekent en hoelang de winter gaat aanhouden, hoor je in deze update.

Lees verder >>

'GBM-toelating moet transparanter'

Het Europees Parlement meldt woensdag 16 januari dat het veel meer transparantie wil bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een grote meerderheid stemde in met de conclusies van de commissie die zich over de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen heeft gebogen.

Lees verder >>

Eindelijk officieel antwoord op drukregistratie

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, heeft maandag 14 januari officieel duidelijkheid gegeven over de drukregistratievoorziening op veldspuiten. De verplichting geldt vanaf 1 januari 2019, maar dit jaar wordt als overgangsjaar gehanteerd.

Lees verder >>

Precisie in gewasbescherming

Hoe krijg je de goede applicatie op het juiste tijdstip op de juiste locatie? Dit is precisielandbouw. Het krijgen van inzage in de bestaande technieken en hoe deze kunnen bijdragen aan een efficiënter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen staan centraal in de derde bijeenkomst van de Agricultural Sprayer Acadamy (ASA).

Lees verder >>

Deze middelen staan in 2019 op losse schroeven

Tegenwoordig zegt zowel het belang als de afhankelijkheid van sommige gewasbeschermingsmiddelen niet zo veel meer over de houdbaarheid. Ook in 2019 moeten akkerbouwers rekening houden met het feit dat het middelenpakket verder afneemt.

Lees verder >>

Drukregistratie: dit zijn de eisen vanaf 2019

Per 1 januari 2020 moeten veldspuiten voorzien zijn van een drukregistratiesysteem. Daarbij geldt 2019 als overgangsjaar. Machines die gebruik maken van driftreducerende technieken of die 90% driftreducerende doppen hebben bij 3 bar, zijn vrijgesteld van de registratieplicht. Officieel antwoord van de minister laat op zich wachten.

Lees verder >>

Cursusdag 2: van onbegrip naar begrip

Hebben we het over spuiten, dan weet eenieder in de sector waar we het over hebben. Kortom: je spreekt dezelfde taal. Echter, hoe kijken omstanders van buiten de sector naar het begrip spuiten?

Lees verder >>

Zorgelijke ontwikkelingen rond GBM-toelating

Nefyto, de branchevereniging voor de fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen, sprak bij de jaarvergadering op dinsdag 11 december zorgen uit over de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen.

Lees verder >>